Home

Stat centralizat definitie

A CENTRALIZÁ ~éz tranz. 1) A concentra într-un singur centru. ~ puterea de stat. 2) A face să depindă de un singur centru. ~ un stat. 3) (date) A înscrie într-un centralizator. /<fr. centraliser. sursa: NODEX (2002) adăugată de siveco. acțiuni. semnalează o greșeală. permalink. centralizà v. a reuni în acelaș centru Spuneti-mi si mie ce este acela un stat centralizat (definitie)? Multumesc anticipat. 2 răspunsuri. trimisă pe 20 Februarie 2011 . KoreaJapan întreabă: Ce este un stat federal? 3 răspunsuri. trimisă pe 26 Noiembrie 2012 . BiancaGeorgiana întreabă: Puteti sa imi spuneti care sunt tipurile de state centraliz a re sf [At: PRETORIAN, DR. C. 57 / Pl: ~z ă ri / E: centraliza] 1 Unire a unor elemente disparate într-un tot Si: centralizat 1 (1), centrare (1), centrat 1 (1), concentrare. 2 Subordonare față de o conducere unică Si: centralizat 1 (2), centralizație. 3 Înscriere a unor date într-un centralizator (4) Si: centralizat 1 (3). 4 (Spc; îs) ~a capitalului Proces de formare a.

centralizat - definiție și paradigmă dexonlin

Stat unitar. (în albastru). Statul unitar este o formă de stat în care există o singură putere constituțională competentă să stabilească reguli aplicabile pe întregul teritoriu, activitatea de guvernare difuzându-se de la centru pe cale ierarhică, o singură putere politică la nivel central și local, un singur rând de organe. 1. Geneza si evolutia politicii generatoare de stat al bunastarii. In literatura de specialitate se contureaza succesiv trei procese prin care se explica geneza si evolutia politicilor sociale. A. Procesul de formare a statului modern centralizat

Un stat federativ (căruia i se mai poate spune doar stat sau provincie sau canton sau Land, etc.) este o comunitate teritorială și constituțională care face parte dintr-o federație. Statele federative se deosebesc de statele pe deplin suverane, în sensul în care statele federative și-au transferat o parte din suveranitatea lor guvernului federal Stat. Statul este organizația care deține monopolul asupra unor servicii pe un teritoriu delimitat de frontiere. Statul este titular al suveranității și personifică din punct de vedere juridic națiunea. Din punct de vedere social, statul nu trebuie confundat cu societatea, el fiind o instituție separată care poate să reflecte mai mult.

Spuneti-mi si mie ce este acela un stat centralizat (definitie)? Multumesc anticipat. 2 răspunsuri. trimisă pe 17 Februarie 2013 . BaiatulCuDobermanul întreabă: Am ca un fel de eseu de scris in baza la un proverb englez, dar inca nu l- am inteles. Puteti sa- mi spuneti ce fel de semnificatie are.Proverbul este Charity begins at home. Un oraș-stat este un stat format din teritoriul unui oraș. Orașele-stat au apărut încă din antichitate. De-a lungul timpului caracteristicile orașelor-stat au suferit schimbări în funcție de perioada istorică și de mulți alți factori. Orașele-stat contemporane dispun, ca orice stat, de autorități politico-administrative proprii.

Imi puteti da exemple de stat centralizate si de state

Federatie (stat federativ), Drept Constitutional. Stat format din 2 sau mai multe state membre, caracterizat prin functionarea a 2 randuri de organe de conducere - organele federatiei si organele statelor membre, 2 cetatenii care se implica reciproc. Alţi termini definiţi în cadrul categoriei Drept Constitutional: Adunarea constituanta. 4 sf Activitate de culegere, prelucrare și valorificare a datelor privind fenomenele de masă, organizată de către stat în mod centralizat. 5 sf Știință care are ca obiect studierea fenomenelor de masă din punct de vedere cantitativ, cu metode proprii de analiză și descriere

d. m. O Economie planificată este un sistem economic, în care deciziile cu privire la producție și investiții pentru unul sau mai mulți ani ( plan cincinal) sunt planificate de autoritatea centrală, de obicei, de guvern, prin ministerele de resort, spre deosebire de economia tip laissez-faire unde deciziile economice sunt luate de. Buget general consolidat Finanțeză. ansamblul bugetelor componente ale sistemului bugetar, incluzând bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale, bugetul Trezoreriei Statului, bugetele instituţiilor publice autonome, bugetele instituţiilor publice finanţate integral sau. provinciile prusace într-un stat centralizat. În anul 1722, Frederic Wilhelm I a creat un organism administrativ centralizat - Directoratul General - şi comisii provinciale pe diferitele domenii administrative. În acelaşi timp a subordonat controlului centralizat • modelul sistemului centralizat de stat - tip Semasko. La acestea ar mai putea fi adăugat modelul care funcţionează în S.U.A. şi care este în mod practic bazat pe asigurări private. Fiecare dintre aceste sisteme are avantajele şi dezavantajele sale. Ne referim la sistemul tip Bismark care operează în Austria, Belgia, Franţa. mercantilismul se leagă strîns de politica economică (comercială) a timpului, ceea ce va justifica şi sub aspect teoretic, nu numai practic, formarea marilor imperii coloniale adunătoare de metale preţioase, materii prime şi bani; nevoia crescîndă de stoc monetar este alimentată şi de necesitatea satisfacerii unor cerinţe cît mai.

Eficientizarea achizitiilor publice prin centralizare ar aduce, pe lânga economii, o serie de avantaje precum transparenta în cheltuirea banilor publici, creşterea controlului în materie de preturi sau o putere de negociere mai mare ca urmare a volumelor ridicate de achiziţii. Trecerea la un sistem centralizat ar putea maximiza puterea cumpărătorului, concomitent cu îmbunătăţirea. Dicționar dexonline. Definiții, sinonime, conjugări, declinări, paradigme pentru federativ din dicționarele: DEX '09, DEX '98, MDA2, DLRLC, DN, MDN '00, NODEX. LEGÍST I. s. m. cel care cunoaște și studiază legile; jurist. II. adj. medic ~ = medic specialist în medicina legală. III. s. m. pl. 1. adepți ai unei școli filozofice chineze din sec. IV-III a. Chr. care preconiza, în opoziție cu confucianismul, un stat centralizat, guvernat pe bază de legi și nu de tradiții. 2. grupare a unei școli din evul mediu european care sprijinea lupta. Arierate - plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, calculată de la data scadenţei. Baza legală: Ordonanţa Guvernului nr. 13/2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2012., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 614/ 27.08.2012; Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finanţelor Publice nr. 1.152/2012 privind aprobarea Normelor [ Descentralizarea administrativa in sistemele administrative din tari europene. 1. Consideratii privind originile dreptului administrativ comparat. In contextul studiului influentei dreptului administrativ francez asupra dezvoltarii dreptului german, Ulrich Scheuner a scris in 1963 ca dreptul administrativ apartine acelor ramuri de drept in.

2020. Decizia nr. 44 din 09.12.2020 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2020, în scopul achitării plăţilor restante înregistrate în contabiliate aici. Decizia nr.42 din 19.11.2020 pentru modificarea deciziei nr. nr.39 din. Aşa se explică faptul că, în literatura occidentală, noţiunea de administraţie de stat este utilizată pentru a evoca administraţia publică care ţine de Guvern sau de şeful de stat. Spre deosebire, activitatea administrativă a primăriior (primarilor) şi consiliilor locale este evocată prin sintagma administraţie publică locală. - În Spania, cu toate că există un sistem foarte centralizat de management a funcţiei publice, există un sistem variabil de salarizare care este delegat la nivel de minister. - Marea Britanie: în general, ministerele sunt responsabile de recrutare, managementul performanţei şi sistemul de salarizare

centralizare - definiție și paradigmă dexonlin

de stat Otto von Bismark (1815-1898) care l-a introdus înGermania la sfîrşitul secolului XIX, sistem bazat pe prime de asigurare obligatorie ce depind de venitul realizat şinu de starea de sănătatea persoanelor asigurate centralizat de stat 13. Percepţii ale populaţiei asupr TIPOLOGII INFRACTIONALE , PRIORITARE IN CERCETAREA CRIMINOLOGICA. CRIMA ORGANIZATA. DEFINIREA CRIMEI ORGANIZATE. Existenta unei ambiguitati cu privire la definirea si delimitarea conceptelor de crima organizata,mafiesi respectiv ceea ce ramine din sfera activitatii infractionare dupa separarea celor doua componente, a condus la unele confuzii in stabilirea stadiului pe care 1-a. Drept Comunitar 1. DREPT COMUNITAR CURS 2. Geneza Comunitatilor Europene Crearea Comunitatii Economice Europene (CEE) si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (CEEA sau EURATOM) Înainte de a prezenta constituirea celorlalte doua comunitati europene, este necesar - pentru o mai buna întelegere a contextului politic sa prezentam evenimentele care au avut ca rezultat esecul unui alt.

Stat unitar - Wikipedi

Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare este de 87.413.469,00 lei pentru un număr de 10.925 beneficiari. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2021 este de 1,572 lei/litru în conformitate cu art.2, alin (33 ) din H.G.nr.409/2021 Un stat centralizat este un stat care este condus de la centru. Prin centru intelegem totalitatea institutiilor statului care isi exercita autoritatea intr-un diverse domenii de activitate pe intreg teritoriul tarii. Se poate vorbi despre un stat ca este centralizat in momentul in care are o capitala, un singur conducator, legi si institutii.

centralizat, culminând cu perioada regelui Burebista şi Decebal şi până la cucerirea Daciei de către Romani (106 e.n). 2. Dualismul juridic în Dacia - provincie a imperiului Roman (106-271/274 Organizarea de stat şi dreptul în Dacia - provincie romană (106 e. n. -. Adepţii acestor doctrine sunt susţinători convinşi ai protecţionismului de stat în domeniile strategice ale societăţii, militează pentru supravegherea continuă a individului prin introducerea autorizării prealabile, altfel spus, promovează limitarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti Acest referat descrie Centralizarea si Descentralizarea in Administratia Publica. Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).. Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini.. Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca

- La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Ordonanţa Guvernului nr.73/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.650 din 31 august 2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi. HOTĂRÂRE nr. 781 din 25 iulie 2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, precum şi ale art. 31 alin. (1), art. 32 şi ale art. 42 lit

DEFINITIE - Notiuni de Baza ale pietelor financiare Intreprinderile, firmele, ca şi persoanele fizice sau statul au deseori nevoie de capital. Să presupunem că domnul X, proprietarul unui magazin local de produse electronice, decide să îşi extindă afacerea şi să deschidă magazine şi în alte oraşe Serviciile publice pot fi organizate fie la nivel national (serviciul public al transportului aerian, feroviar etc.), fie la nivel local (transportul in comun in cadrul unei localitati) si poarta denumiri diferite (secretariate, agentii, sectii, oficii, spitale, scoli, regii). Capitolul II. Clasificarea serviciilor publice + Articolul 3 (1) Venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal, astfel cum acesta este definit de art. 54 din Legea nr. 292/2011, cu modificările ulterioare, pentru familiile și persoanele singure aflate în situația prevăzută la art. 1 alin Stat definition, with no delay: (used especially in medical contexts in reference to the administration of a drug or as a medical directive): Blood work will be done stat.The patient was given a stat dose of morphine. I need a copy of the spreadsheet, stat! See more

STATUL BUNASTARII - rasfoiesc

Stat federat - Wikipedi

 1. alul in serie in savarsirea faptelor. Sistemul de inregistrare a datelor dupa modul de savarsire si procedeele utilizate de cri
 2. Belgia a fost un stat centralizat unilingv (franceza fiind singura limba oficiala). Descentralizarea statului si recunoasterea celorlalte doua limbi (flamanda si germana) a inceput in anii 1970. Dupa o serie de modificari a constitutiei (1978, 1980, 1988) s-a ajuns prin reforma statala fundamentala din 1993 ca Belgia sa devina o federatie.
 3. BUREBISTA, rege geto-dac (c. 82-44 i. Hr.), intemeietor al statului centralizat al geto-dacilor, care se intindea din muntii Slovaciei si Dunarea mujlocie pana la Hemus si Marea Neagra.Pe plan intern, politic a lui B. a fost indreptata spre unificarea formatiuni lor politic o-militare din Dacia si spre construirea unui sistem defensiv in zona M-tilor Orastiei
 4. Ca o consecinta a acestui fapt si a sistemului de planificare centralizat, economia sovietica a alunecat tot mai mult in datorii. In 1979, armata sovietica a intervenit in Afganistan pentru a sustine un guvern de aceeasi orientare si s-a trezit implicata intr-un conflict costisitor si umilitor de tipul celui din Vietnam
 5. parti ale lor) sunt indeplinite de birocratie. Insa pana si o economie de stat planificata si condusa centralizat, precum o economie socialista, are totusi nevoie de manageri care sunt deseori siliti sa joace rolul antreprenorial, in special in situatiile numeroase in care planificarea centralizata da gres (v. Kornai, 1992, 2012)
 6. istrare fiscală, conform legislaţiei fiscale
 7. Sistemul asigurărilor sociale de stat din România este organizat pe baza unui buget propriu. Acesta cuprinde veniturile sistemului public de asigurări sociale şi modalităţile de constituire a acestora, precum şi cheltuielile preconizate a fi realizate din fondurile băneşti astfel prelevate.. În ţara noastră există şi sisteme de asigurări sociale care nu sunt integrate în.

Stat - Wikipedi

Bugetul de Stat in perioada 2008 1 1.Bugetul de stat - definitie si caracteristici. disparitatilor dintre regiuni si plata contributiei Romaniei la bugetul comunitar. • bugetul general centralizat al bugetelor locale inregistreaza ponderi atat la venituri cat si la cheltuieli de peste 9% in produsul intern brut,. •Se defineste eficienta unui sistem de incalzire centralizat: •Utilizarea a cel putin 50% surse regenerabile, sau •Utilizarea a cel putin 50% caldura recuperata, sau •Utilizarea a cel putin 75% caldura prin cogenerare, sau •Utilizarea a cel putin 50% dintr-o combinatie de energie si caldura de sus 1

formele controlului constituţionalităţii legilor, definiție - prin control al constituţionalităţii legilor se înţelege ansamblul dispoziţiilor normative care reglementează activitatea de verificare a conformităţii legilor şi altor acte normative cu dispoziţiile legii fundamentali.. De-a lungul timpului, controlul constituţionalităţii legilor s-a realizat, în principal, prin. Tranziţia de la economia planificată centralizat la economia de piaţă a însemnat restructurarea întreprinderilor de stat, închiderea sau privatizarea acestora care au generat un şomaj structural. Regimul comunist promova politica de ocupare deplină a forţei de muncă, şomajul nefiind recunoscut din punct de vedere oficial Regimul fanariot (1711 - 1821) După retragerea lui Dm. Cantemir şi a curţii sale în Rusia, Poarta numeşte, fără a mai consulta părerea sfatului domnesc, domni în scaunul Moldovei. Mai mult: Poarta nu mai permite la tronul Moldovei domni pămînteni, adică localnici. Noii domnitori erau recrutaţi din cartierul Fanar al Istanbulului.

Ordonanta de urgenta nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii Publicata in Monitorul Oficial nr. 680 din 26 septembrie 201 Aceasta definitie este formata din doua parti care sunt contradictorii, deoarece prin prima parte a definitie se admite ca tutela este o forta si o putere in interesul agnatilor, iar prin partea a. Când secretarul de stat Hillary Clinton şi-a asumat conducerea Departamentului de Stat, în ianuarie 2009, existau 4,1 miliarde de telefoane mobile în lume. Astăzi, există mai mult de cinci miliarde, 75% din această creştere având loc în lumea în curs de dezvoltare. În plus, mai există. de punere în aplicare pentru înregistrarea, într-un fişier centralizat, a informaţiilor privind evenimentele în aviaţia civilă schimbate în conformitate cu Directiva 2003/42/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 294 din 13 noiembrie 2007

Ca urmare a modificării Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții - schimbare intervenită la data de 22 decembrie 2017, prin Legea nr. 273/2017 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.40/2017-,ni s-a cerut o opinie cu privire la concordanța dintre această reglementare și prevederile art. 871 - 873 C. civ., referitoare la dreptul. Hotărâre privind scoaterea din inventaruI centralizat a unui bun imobil aparţinând domeniului public al statului, aflat în administrarea Curţii de Conturi, prevăzut în anexa nr. 33 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului - 74. H.G. nr.74/08-02-201 Școlarizarea românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, în anul universitar 2021-2022 . Din categoria românilor de pretutindeni fac parte Anexez la prezenta cerere următoarele documente< 4): ANEXA Nr. 5. SITUAŢIA obligaţiilor de plată restante către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări şi/sau către furnizorii care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat şi către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor.

Puteti sa imi spuneti un proverb ce sugereaza ideea ce a

 1. CE ESTE ETICA? Etica este o ştiinţă filozofică ce studiază morala ca pe una din cele mai importante laturi ale existenţei umane şi sociale. În acelaşi timp etica este şi o disciplină ştiinţifică, deoarece în cadrul ei sunt elucidate două grupe de probleme: probleme teoretice propriu-zise ce se referă la natura şi esenţa moralei, probleme ce ţin de modul în care ar trebui.
 2. Analiza structurii şi dinamicii resurselor financiare publice din bugetul de stat și din bugetele locale din România universitatea ioan din iași facultatea d
 3. istrului finanțelor publice nr. 416 din 01.04.2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind întocmirea şi depunerea situațiilor financiare trimestriale ale instituțiilor publice, precum şi a unor raportări financiare lunare în anul 2009, aprobate prin Ordinul
 4. SC Bursa de Valori Bucuresti SA 1 INTRODUCERE IN INSTRUMENTE FINANCIARE DERIVATE - PIATA DERIVATELOR LA BVB - Disclaimer: Informatiile continute in prezentul material sunt informatii de ordin general si, prin urmare, pot contine inexactitati sau pot fi incomplete
 5. istrativ.
 6. imale sunt folosite pentru dezvoltarea, designul şi distribuirea cursurilor, în timp ce rezultatele vizate (şi nu disponibilitatea unei anume metode) deter

30 iunie 2019 - MAI - O Preşedinţie de succes a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne - secțiunea afaceri interne Pe parcursul deținerii Preşedinţiei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne - secțiunea afaceri interne, Ministerul Afacerilor Interne și-a îndeplinit cu succes obiectivele stabilite prin Programul Președinției României la Consiliul UE, reușind să. centralizat ă, statul şi economia se descompun, iar marii proprietari îşi asum ă întreaga putere pe domeniile lor. 3. Legea. Legea, ca izvor de drept, apar ţine epocii republicane (509î.e.n-27e.n.). Legea este o hot ărâre a poporului, luat ă în adun ările sale legislative. La romani, cuvântul lex avea în ţelesul de conven ţie

Oraș-stat - Wikipedi

Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Ministerului Sanatatii situatia ocuparii paturilor. Ordinul ministrului Sanatatii nr. 533/2020 privind aprobarea Planului de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei de coronavirus COVID-19 si a Listei spitalelor de suport pentru pacientii testati poziti Identifică prin Adevărat (A) sau Fals (F) propozițiile de mai jos și argumentează răspunsul (pe circa 5-6 randuri): Identifică prin Adevărat (A) sau Fals (F) propozițiile de mai jos și argumentează răspunsul: 1. Strategiile organizațiilor nu manifestă influență asupra instituțiilor. 2. Existența pieței pentru serviciile managerilor profesioniști atenuează problema.

Fondul de locuințe deţinut de către stat în România nu este utilizat la potenţial maxim. Un motiv pentru acest lucru constă din faptul că nu există un inventar cuprinzător al acestor clădiri şi, prin urmare, nu este clar cât de multe sau cât de puţine astfel de active se află în proprietatea unei autorităţi locale numite de stat, dându-li-se astfel şi legitimitatea necesară. Programele şcolare erau tipărite şi publicate, fiind obligatorii. Această tradiţie este Învăţământul trebuie să fie centralizat. Responsabilitatea faţă de educarea copiilor şi faţă de conţinutul acesteia aparţine educatorilo Proprietatea intelectuală desemnează ansamblul drepturilor exclusive acordate asupra creațiilor intelectuale. Aceasta se împarte în două ramuri: proprietatea industrială, care cuprinde invențiile (brevetele), mărcile, desenele și modelele industriale și denumirile de origine, pe de o parte, și drepturile de autor, care vizează operele literare și artistice, pe de altă parte